صنعت چوب

سرفصل محتوا

آشنایی با سیستم قفسه‌بندی انبار در حوزه صنعت چوب

صنعت چوب، مجموعهٔ وسیعی از محصولات، از الوار چوب، ورق‌های MDF و نئوپان گرفته تا مبلمان تکمیل‌شده و اقلام تزیینی را دربر می‌گیرد. با چنین طیف متنوعی از محصولات چوبی، داشتن یک سیستم ‌قفسه‌بندی مناسب در انبارها برای لجستیک این صنعت ضروری است. اینجاست که سیستم‌های انبارش نقش مهمی ایفا ‌می‌کنند. در این مقاله از دژپاد به آشنایی با سیستم قفسهبندی انبار در حوزه صنعت چوب می‌پردازیم.

چالش‌ها در ‌قفسه‌بندی صنعت چوب

صنعت چوب هنگام بهره برداری از ‌قفسه‌بندی با چالش‌های مختلفی روبرو است. این چالش‌ها عبار‌ت‌اند از: تهویه هوای مناسب، اندازه و وزن بارهای واحد، بار واحد اقتصادی، مدیریت موجودی، توانایی ردیابی اقلام (از تولید تا محل مصرف)، توان عملیاتی مناسب صنعت، کاهش هزینه‌های عملیاتی، صرفه‌جویی در فضا و استفاده بهینه از فضا.

تهویه مناسب و مطبوع

چوب، ماده حساسی است که برای جلوگیری از تاب برداشتن، ترک خوردن یا آسیب‌های دیگر، به شرایط، دما و رطوبت پایدار نیاز دارد؛ بنابراین، محیط انبار باید از گردش هوای ضروری برخوردار باشد و سیستم‌های انبارش در این صنعت باید ‌‌به‌گونه‌‌‌ای طراحی شوند که گردش هوا و تهویهٔ مناسب را ‌‌به‌همراه شرایط متناسب و ثابت نگهداری کالاهای چوبی، فراهم کنند.

اندازه و وزن بارهای واحد

صنعت چوب با محصولات مختلفی سروکار دارد که دارای اشکال، اندازه‌ها و وزن‌های مختلفی هستند؛ بنابراین، سیستم‌های انبارش باید قادر به تحمل بار این اقلام، ساده‌سازی انبارش، بازیابی بارهای واحد و پشتیبانی قابل اطمینان از ایمنی و پایداری محصولات باشند.

 مدیریت موجودی

سیستم‌های ‌قفسه‌بندی مناسب برای صنعت چوب، امکان مدیریت موثر موجودی را فراهم ‌می‌کنند. این امر شامل ایجاد امکان تعیین سطوح موجودی و ردیابی دقیق اقلام، دسترسی آسان به محصولات با مسیر‌های کوتاه و تعریف‌شده و نشانه‌گذاری های ؟؟شفاف است.

قابلیت ردیابی اقلام (از تولید تا محل مصرف)

لجستیک درون‌بنگاهی با بهره‌گیری از ویژگی نظام‌مند سیستم‌های انبارش باید دارای سازوکاری باشد که امکان ردیابی اقلام را در کل زنجیره تامین، از تولید تا محل مصرف، فراهم کند. این رویکرد برای کنترل موجودی، تضمین کیفیت و حفظ و ارتقاء رضایت مشتری مهم است.

ظرفیت عملیاتی مناسب صنعت

سیستم‌های ‌قفسه‌بندی در صنعت چوب ‌‌به‌گونه‌‌‌ای طراحی و اجرا  ‌می‌شوند که از ظرفیت  تحمل بار و عملیاتی خاص این صنعت برخوردار باشند. این شامل ملاحظاتی مانند ابعاد، حجم و وزن محصولات برای ذخیره‌سازی و بازیابی و همچنین توان پاسخگویی به دوره‌های اوج یا نوسانات تقاضا ‌می‌شود.

کاهش هزینه‌های عملیاتی

سیستم‌های انبارش مناسب ‌می‌توانند با به حداکثر رساندن امکان استفاده از مکان و فضا، به حداقل رساندن سفرها در انبار، تسهیل فرایندهای عملیاتی و اطمینان از نگهداری و تهویه مناسب جهت حفظ کیفیت کالاهای چوبی؛ به کاهش هزینه‌های عملیاتی در صنعت چوب کمک کنند.

اندازه و وزن بارهای واحد

اندازه و وزن بارهای واحد در صنعت چوب نیز چالشی است که سیستم‌های ‌قفسه‌بندی برای ارائهٔ پشتیبانی کافی و جلوگیری از آسیب باید به آن توجه کنند. بار واحد اقتصادی چالش دیگری در صنعت چوب است؛ زیرا سیستم‌های انبارش نیاز به بهینه‌سازی استفاده از مکان و فضا با درنظر گرفتن اندازه‌ها و وزن‌های متنوع بارهای واحد و مشخصات وسایل ‌‌‌جابه‌جایی بار دارند.

مشکلات انبار صنعت چوب

انبارهای صنعت چوب ‌می‌توانند با مشکلات مختلفی مواجه باشند که امکان دارد بر عملکرد و کارایی آن‌ها تأثیر گذارد. برخی از مشکلات رایجی که ممکن است این انبارها با آن مواجه شوند، عبارت‌اند از:

بار واحد سنگین و دارای طول بلند

در صنایع چوب، اقلام غالباً دارای طول بلند و سنگین هستند که باید در انبار نگهداری شوند. این امر ‌می‌تواند از نظر یافتن ‌‌‌راه‌حل‌های مناسب ذخیره‌‌سازی که پاسخگوی تحمل وزن و نگهداری طول این اقلام باشد، چالش‌هایی را ایجاد کند. سیستم‌های ‌قفسه‌بندی مناسب با ظرفیت‌های تحمل بار بالا و گنجایش کافی ‌می‌تواند به رفع این مشکل کمک کند.

دسترسی مستقیم و انتخابی به اقلام

محصولات چوبی اغلب نیاز به دسترسی مستقیم و انتخابی دارند. این بدان معنی است که کارکنان باید بتوانند ‌‌به‌راحتی اقلام خاص را بدون نیاز به ‌‌‌جابه‌جایی سایر محصولات، پیدا و بازیابی کنند. سیستم‌های انبارش مناسب، مانند سیستم بازویی، ‌می‌توانند به اطمینان حاصل کردن از دسترسی مستقیم و انتخابی به اقلام، صرفه‌جویی در زمان، ایمنی عملیات و بهبود ‌‌‌بهره‌وری، کمک کنند.

ایمنی انبار و عملیات در انبار برای کارکنان و اقلام ذخیره‌شده (+ سیستم‌های هشدار و اطفاء حریق)

ایمنی در هر محیط انبار، ازجمله در صنعت چوب، از اهمیت بالایی برخوردار است. سیستم‌های ‌قفسه‌بندی ‌‌به‌گونه‌‌‌ای طراحی و نصب ‌می‌شوند که ایمنی کارکنان و اقلام ذخیره‌شده را تضمین کنند. این امر شامل اقداماتی مانند اتصالات مناسب به کف، تابلوهای هشدار بار و نحوهٔ استفاده از سیستم و بازرسی‌های ایمنی منظم است. علاوه‌بر این، اجرای سیستم‌های اعلام خطر و سیستم‌های اطفاء حریق ‌می‌تواند به کاهش خطرات، تضمین ایمنی انبار و محتویات آن کمک کند.

دسترسی سریع و با هزینه عملیاتی کمینه به محل بار

در صنعت چوب، دسترسی سریع به بارهای واحد در انبار بسیار مهم است. این امر، امکان انبارش و بازیابی بهتر محصولات، به حداقل‌رسانی هزینه‌های عملیاتی و کاهش زمان تلف‌شده را فراهم ‌می‌کند. پیاده‌سازی سیستم‌های نوآورانه ‌‌‌جابه‌جایی مواد و چیدمان درست سیستم‌های انبارش ‌می‌تواند روند عملیاتی را بسیار آسان سازد.

محدودیت‌های مکانی و فضایی

در صنعت چوب، ‌‌به‌دلیل ماهیت بزرگ و حجیم محصولات چوبی، اغلب محدودیت‌های مکان و فضا برای انبار وجود دارد. مقابله با این چالش در بهینه‌سازی بهره‌برداری از فضای موجود برای ذخیره‌سازی کارآمد بارهای سنگین و دارای طول بلند، است. این امر ممکن است نیاز به استفاده از فضای عمودی با اجرای سیستم‌های انبارش بلندمرتبه داشته باشد.

تناسب وسایل ‌‌‌جابه‌جایی بار

صنعت چوب با بارهای سنگین و طولانی واحد، مانند الوار، نئوپان یا MDF ، سروکار دارد؛ بنابراین، داشتن تجهیزات حمل بار که ‌‌به‌طور خاص برای ‌‌‌جابه‌جایی این نوع بارها و ‌‌به‌شکل ایمن و کاربردی طراحی شده باشند، بسیار مهم است. این رویکرد ممکن است شامل استفاده از لیفت‌‌تراک‌های ویژه، جرثقیل‌ها یا سایر تجهیزات باشد که ‌می‌تواند وزن و ابعاد اقلام را کنترل کند.

مناسب بودن کف انبار

کف انبار باید طوری طراحی و نگهداری شود که در برابر وزن و فشار واردشده توسط سیستم انبارشِ بارگذاری‌شده و تجهیزات ‌‌‌جابه‌جایی بار، دارای استحکام لازم باشد. افزون‌بر این در صنعت چوب، با توجه به حساسیت‌های کالاهای ذخیره‌شده، سطح کف باید دارای شیب و ناهمواری در حد استاندارد مرتبط باشد.

وجود ساختار مدیریتی ناکافی در انبار

داشتن ساختار مدیریتی موثر، برای برنامه‌ریزی، پایش و هدایت عملیات انبار در صنعت چوب بسیار مهم است. مدیریت ناکافی می‌تواند منجر به ناکارآمدی، خطا در مدیریت موجودی و تاخیر در دسترسی، انحراف و اشتباه در ذخیره‌سازی اقلام و افزایش هزینه‌ها شود. داشتن نقش‌ها و مسئولیت‌های روشن، سیستم‌های ارتباطی و فرایندهای کاملاً شناخته‌شده، برای مقابله مؤثر با این مشکلات مهم است.

‌‌‌راه‌حل‌های ذخیره‌سازی

ذخیره‌سازی در سیستم ‌قفسه‌بندی انبار، اغلب به عواملی چون ابعاد، وزن بار واحد و … بستگی دارد؛ به همین دلیل، جابه‌جایی بار در صنعت چوب توسط ماشین انجام ‌می‌شود. در ادامه به برخی از این موارد ‌می‌پردازیم:

بار واحد با استفاده از سیستم‌های انبارش زیر ذخیره‌سازی و با وسایل ‌‌‌جابه‌جایی مکانیکی گذاشت‌وبرداشت ‌می‌شود:

– سیستم انبارش بازویی (کانتیلور)  (راهرو عریض/راهرو باریک)

– سیستم انبارش A Frame (الوارها و مانند آن‌ها)

هر دو سیستم ذخیره‌سازی بازویی  و Frame A برای ذخیره‌سازی بارهای واحد در صنعت چوب مناسب هستند. سیستم انبارش کانتیلور ‌‌به‌دلیل قابلیت نگهداری اقلام بلند و سنگین، مانند الوارها، ورق‌های نئوپان یا MDF و سایر محصولات مشابه، یک انتخاب مطلوب در صنعت چوب به‌شمار می‌آید و سیستم انبارش A Frame ، ‌‌به‌طور خاص برای نگهداری چوب و اقلام با طول بلند و باریک مشابه طراحی شده است. A Frame شامل قاب‌های عمودی است که به شکل “A”، پیکربندی شده‌اند.

این سیستم‌ها ‌‌به‌گونه‌‌‌ای طراحی شده‌اند که قابلیت انبارش ابعاد و وزن بار‌های شاخه‌‌‌ای را دارند و گذاشت‌وبرداشت بار با استفاده از تجهیزات ‌‌‌جابه‌جایی مانند لیفت‌‌تراک در آن‌ها آسان‌‌تر است. انتخاب از میان سیستم بازویی راهروعریض یا راهروباریک، به مکان موجود، تراکم ذخیره‌سازی مورد نظر و وسیلهٔ ‌‌‌جابه‌جایی بار بستگی دارد. ‌‌به‌طور مشابه، A Frame سیستمی است که برای انبارش و دسترسی موثر به الوارها و سایر مواد با طول نامتعارف، ایده‌آل است.

استانداردهای موجود در سیستم ‌قفسه‌بندی

در سیستم ‌قفسه‌بندی انبار، با رعایت این استانداردهای صنعتی، ‌می‌توانید کارایی ذخیره‌سازی را افزایش دهید، محیط کاری ایمن را حفظ و عملیات انبار خود را بهینه سازید. در طراحی، اجرا و استفاده از سیستم‌های انبارش مورد نیازِ سازنده و استفاده‌کننده، استانداردهای زیر به کار ‌می‌روند:

  • ۱۵۵۱۲  EN: سیستم‌های انبارش ایستای فولادی، سیستم پالت راک قابل تنظیم- اصول طراحی سازه‌‌‌ای؛
  • ۱۵۶۳۵ EN: سیستم‌های انبارش ایستای فولادی –کاربرد و نگهداری تجهیزات انبارش؛
  • استاندارد ملی ایران، شماره 18840 )۱۵۶۲۰ EN)، سیستم‌های انبارش ایستای فولادی، سیستم پالت راک قابل تنظیم – رواداری‌ها، تغییرشکل‌ها و فضاهای خالی؛
  • استاندارد ملی ایران، شماره 21207 (۱۵۶۲۹ (ENسیستم‌های انبارش ایستای فولادی، مشخصات تجهیزات انبارش؛
  • ۱۰.۲.۰۹  :FEM طراحی سیستم انبارش کانتیلور.

افتخارات دژپاد در همکاری با صنعت چوب

شایان ذکر است که دژپاد این افتخار را داشته است که در این صنعت، با شرکت‌های مربوط به صنايع سلولزی چوب و كاغذ، ازجمله اطلس پود، پارس حیات (مولفیکس)، ای پی دبلیو ایرانیان (APW)، نساجی قدير، چوب و کاغذ ایران چوکا و کارتن پلاست نفیس همکاری کند.

شرکت دژپاد ‌‌به‌موجب توانمندی‌های زیر آماده همکاری با مشتریان خود جهت ارائهٔ ‌‌‌راه‌حل‌های تمام‌عیار لجستیک است:

– پشتوانهٔ قوی و قابل اتکاء علمی و تجربی؛

– تسلط بر دانش روز در لجستیک درون‌بنگاهی؛

– استفاده از استانداردهای معتبر ملی و بین‌المللی در طراحی، ساخت و اجرای سیستم‌های انبارش؛

– کیفیت یکنواخت و درجهٔ یک محصولات( ۹۰۰۱:۲۰۱۵  (IS0

–  طراحی و جانمایی سیستم انبارش براساس شرایط محیطی و نیازها و الزامات استفاده‌کننده؛

– دستیابی به ‌‌‌راه‌حل بهینه؛

– ضمانت سیستم انبارش اجراشده توسط دژپاد؛

– خدمات پس از فروش وسیع و قابل اطمینان.

سخن پایانی

سیستم ‌قفسه‌بندی انبار در لجستیک صنعت چوب، یک جزء حیاتی برای بهینه‌سازی راندمان ذخیره‌سازی و حفظ یک انبار ‌‌به‌خوبی طراحی‌شده است. با ‌‌‌راه‌حل‌های قابل تنظیم، دسترسی آسان، اقدامات ایمنی منظم و مدیریت موجودی بهبودیافته، این صنعت ‌می‌تواند عملیات لجستیک درون‌بنگاهی خود را ساده و بهره‌ور سازد، در زمان و هزینه صرفه‌جویی کند و در نهایت محصولات و خدمات بهتری را به مشتریان خود ارائه دهد.

دیدگاهتان را بنویسید

آدرس ایمیل شما منتشر نخواهد شد. فیلدهای مورد نیاز با * مشخص شده است

نوشتن دیدگاه