قفسهبندی انبار در زمینه صنعت کشاورزی
در صنایع وابسته به کشاورزی، ذخیرهسازی و سازماندهی مناسب محصولات و لوازم برای بهبود عملکرد، بسیار مهم است. در اینجاست که سیستمهای قفسهبندی انبار در زمینه صنعت کشاورزی، نقشی حیاتی ایفا میکنند. سیستم انبارش، بهنوعی پیکربندی و چیدمان سازههای ذخیرهسازی گفته میشود که برای نگهداری و سازماندهی محصولات، تجهیزات و ابزار صنایع مربوطه در یک انبار یا مرکز توزیع، طراحی شدهاند. در این مقاله از دژپاد به قفسهبندی انبار در زمینه صنعت کشاورزی میپردازیم.
هدف از قفسهبندی انبار در صنعت کشاورزی
مهمترین هدف از قفسهبندی انبار در صنعت کشاورزی، به حداکثر رساندن ظرفیت ذخیرهسازی، اطمینان از دسترسی راحت به اقلام ذخیرهشده و تسهیل در روند کنترل موجودی است. این سیستمها به کشاورزان، توزیعکنندگان و مشاغل مربوط به صنعت کشاورزی کمک میکند تا فضای انبار خود را بهینه سازند، مدیریت موجودی را ساده کنند و بهرهوری کلی را افزایش دهند. با استفاده از یک سیستم انبارش که بهخوبی طراحی شده است، اقلام در فرایند لجستیک صنعت کشاورزی، بهطور موثری ذخیرهسازی و بازیابی میشوند و زمان و انرژی صرفشده برای مدیریت موجودی و پردازش سفارشات، بهطرز چشمگیری کاهش مییابد.
مزایای سیستم قفسهبندی انبار در حوزه صنعت کشاورزی
در صنایع وابسته به صنعت کشاورزی، انتخاب و اجرای درست یک سیستم انبارش برای ذخیرهسازی و سازماندهی محصولات و لوازم، ضروری است. این سیستمها با صرفهجویی در مکان و بهینهسازی استفاده از فضا، بهبود مدیریت موجودی و ارتقاء بهرهوری عملیات انبار، نقش مهمی در ساده و روانسازی عملیات و تضمین موفقیت کسبوکارهای کشاورزی ایفا میکنند. انتخاب سیستم انبارش مناسب، از جمله قفسهبندی پالت راک، کفپوشدار راک، قفسهبندی خودراهرو و …، میتواند مزایای بسیاری برای صنعت کشاورزی به همراه داشته باشد:
استفاده بهینه از فضا
با استفاده از فضای عمودی و به حداکثر رساندن تراکم ذخیرهسازی، سیستم قفسهبندی امکان استفاده مفید از مکان انبار را فراهم میکند و نیاز به امکانات ذخیرهسازی اضافی را کاهش میدهد.
مدیریت موجودی پیشرفته
قفسههای طراحیشده خاصمنظوره، کمک شایانی به مدیریت موجودیها و آسانتر شدن کنترل سطوح موجودی، ردیابی محصولات، انجام پیگیریهای منظم و کاهش خطر کمبود اقلام یا کالاهای اضافی در انبار میکند.
بهبود بهرهوری
اگر سیستم قفسهبندی، طراحی مناسبی داشته باشد، با نظمدهی به موجودیها و ایجاد دسترسی راحت به اقلام ذخیرهشده، زمان و انرژی مصرفی برای جستوجوی محصولات یا تجهیزات خاص را کاهش میدهد. این امر منجر به بهبود گردش کار، افزایش بهرهوری و تعدیل هزینهها در عملیات لجستیک صنعت کشاورزی میشود.
ایمنی و امنیت
سیستمهای قفسهبندی انبار، یک محیط ذخیرهسازی امن و پایدار را فراهم میسازد و خطر حوادث و آسیب به کارکنان، محصولات و تجهیزات مربوط به صنعت کشاورزی را به حداقل میرساند. همچنین امکان جداسازی و دستهبندی مناسب انواع مختلف محصولات را برای جلوگیری از آلودگی فراهم میآورد.
چالشهای سیستم قفسهبندی در صنعت کشاورزی
صنایع وابسته به کشاورزی برای مدیریت و سازماندهی طیف وسیعی از محصولات، از جمله محصولات زراعی، بذر، کود و تجهیزات، به راهکارهای ذخیرهسازی کارآمد متکی است. از رایجترین راهحلهای ذخیرهسازی در صنعت کشاورزی، سیستمهای انبارش بهشمار میآیند؛ با اینحال، این سیستمها با چالشهای متعددی مواجهاند که باید به آنها توجه شود تا بهرهوری و سودآوری مطلوب ناشی از لجستیک درونبنگاهی بخش کشاورزی، تضمین شود. مزایای استفاده از قفسهبندی مناسب برای مقابله با چالشهای صنایع عبارتاند از:
آراستگی محیط
در لجستیک صنعت کشاورزی و صنایع غذایی مربوط به آن، سیستم انبارش نقش تعیینکنندهای در حفظ یک محیط منظم، تمیز و یکپارچه دارد. قفسهبندی مناسب، به کاهش بهمریختگی کمک میکند و موجب میشود محصولات به شیوهای درست، ایمن و نظاممند ذخیره شوند؛ همچنین ساماندهی محیط را نیز بهبود میبخشد.
تهویه هوا
سیستمهای انبارش بهگونهای طراحی میشوند که امکان گردش هوا در فضای ذخیرهسازی را فراهم سازند. این امر، بهویژه در انبارهای صنعت کشاورزی و صنایع غذایی مرتبط که اقلام فاسدشدنی در آنها ذخیره میشوند، اهمیت مییابد. تهویه هوای انبار، به حفظ تازگی و کیفیت محصولات، جلوگیری از فساد، تضمین محیطی امن برای کارکنان و دوام پوشش تجهیزات انبارش (رنگ قفسهها) کمک میکند.
دمای محیط
در صنعت کشاورزی و صنایع غذایی مرتبط، برخی از محصولات ممکن است به شرایط دمایی خاصی برای نگهداری نیاز داشته باشند. طراحی سیستم انبارش و پوشش اجزاء آن، بهگونهای است که در برابر تغییرات دمای محیط مقاوماند و دوام میآورند.
اندازه و وزن بارهای واحد
سیستم قفسهبندی بهگونهای طراحی میشود که بارهای واحد در اندازهها و وزنهای مختلف را که معمولاً در صنعت کشاورزی و صنایع غذایی مرتبط یافت میشوند، تحمل و نگهداری کنند. ظروف، جعبهها، پالتها و سایر وسایل جانبی، تشکیلدهندهٔ بارهای واحد هستند. سازههای سیستمهای انبارش برای تحمل وزن بارهای واحد، به میزان کافی دارای استحکام هستند و فضای کافی برای دسترسی و بازیابی آسان اقلام ذخیرهشده را فراهم میکنند.
بار واحد اقتصادی
در انبارهای صنایع کشاورزی و صنایع غذایی، استفاده مفید از فضا جهت صرفهجویی در مکان و کاهش هزینههای سرمایهگذاری بسیار مهم است. سیستم انبارش میتواند ظرفیت ذخیرهسازی را با استفاده مطلوب از مکان و فضای موجود بهینه کند. این امر تا حد زیادی وابسته به شکل و ابعاد بارهای واحد جهت تشکیل بار واحد اقتصادی است که فضای تلفشده را به حداقل میرساند.
مدیریت موجودی
مدیریت صحیح موجودی در لجستیک صنعت کشاورزی و صنایع غذایی مرتبط، از اهمیت زیادی برخوردار است تا اطمینان حاصل شود که محصولات به میزان نیاز موجودند و از هدر رفتن آنها جلوگیری میشود. سیستمهای انبارش با ایجاد نظم و ساماندهی کالاها، نقشی حیاتی در ذخیرهسازی نظاممند و طبقهبندی موجودی دارند و ردیابی اقلام و مدیریت سطوح موجودی را آسانتر میکنند.
توانایی ردیابی اقلام (از تولید تا محل مصرف)
قابلیت ردیابی در صنعت کشاورزی و صنایع غذایی مرتبط ضروری است تا از ایمنی و کیفیت محصولات و تجهیزات، اطمینان حاصل شود. سیستمهای انبارش را میتوان بهگونهای طراحی کرد که دارای سیستمهای نشانهگذاری یا بارکدینگ باشند و امکان ردیابی آسان اقلام را از تولید تا محل مصرف، فراهم کنند. این مهم به شناسایی و رسیدگی به هر گونه مسائل مربوط به فراخوان محصول یا کنترل کیفیت، کمک قابل ملاحضهای میکند.
توان عملیاتی مناسب صنعت
سیستمهای قفسهبندی بهگونهای طراحی میشوند که پاسخگوی الزامات ویژه و توان عملیاتی صنعت کشاورزی و صنایع غذایی مرتبط باشند؛ برای مثال، ملاحظاتی همچون دفعات و سرعت گردش موجودی در انبار و …. . در نظ داشته باشید، یک سیستم انبارش که بهطور مناسب طراحی شده باشد، امکان جابهجایی و نگهداری کارآمد محصولات در انبار را تضمین میکند.
کاهش هزینههای عملیاتی
سیستم انبارش مناسب میتواند به صرفهجویی در هزینهٔ لجستیک صنعت کشاورزی و صنایع غذایی مرتبط کمک کند. این سیستمها با بهینهسازی استفاده از فضا، بهبود دسترسی به کالاها و کاهش حرکت نیروی انسانی جهت یافتن اقلام، میتوانند زمان، انرژی و فضای قابل اتلاف را به حداقل برسانند و نیاز به امکانات ذخیرهسازی اضافی را کاهش دهند. این امر میتواند به کاهش هزینههای عملیاتی مرتبط با انبار، حملونقل و نیروی کار منجر شود.
صرفهجویی در مکان و استفادهٔ بهینه از فضا
مکان، اغلب در صنعت کشاورزی و صنایع غذایی مرتبط، بهویژه در مناطق شهری، یک محدودیت به حساب میآید. سیستمهای انبارش که استفاده از فضای عمودی (ارتفاع انبار) را به حداکثر میرسانند، میتوانند به صرفهجویی در فضای باارزش کف، کمک کنند. سیستمهای قفسهبندی با استفادهٔ بهینه از فضای موجود، امکان ذخیرهسازی و بازیابی محصولات را فراهم میکنند که منجر به بهبود کارایی عملیاتی میشود.
انواع سیستمهای قفسهبندی انبار
انواع مختلفی از سیستمهای انبارش وجود دارد که معمولاً در صنعت کشاورزی مورد استفاده قرار میگیرد و هر کدام، مزایای منحصربهفردی را ارائه میدهد و برای نیازهای ذخیرهسازی خاصی مناسب است؛ بهعنوان مثال:
- قفسهبندی پالت راک: برای انبارش مقادیر زیاد و متنوع محصولات ایدهآل است. قفسهبندیهای راک، امکان ذخیرهٔ اقلام حجیم و سنگین پالتی را که با وسایل جابهجایی مکانیکی گذاشتوبرداشت میشوند، فراهم میکند.
- قفسهبندی خودراهرو: در این سیستم، لیفتتراکها میتوانند برای گذاشتوبرداشت بارهای واحد پالتی، داخل تونلهای قفسهبندی حرکت کنند. قفسههای خودراهرو برای ذخیرهسازی مقادیر زیادی از محصول بهنسبت یکسان در یک مکان، مناسب است.
راهحلهای ذخیرهسازی
ذخیرهسازی در سیستم قفسهبندی انبار، اغلب به عواملی چون ابعاد و وزن بار واحد، شیوهٔ جابهجایی بار، شرایط محیطی و محدودیتهای ذخیرهسازی بستگی دارد؛ از جمله:
گذاشتوبرداشت بارهای واحد بهصورت دستی
سیستمهای انبارش سبک، کفپوشدار، سنگین و سبک، با طبقات دسترسی با توجه به ارتفاع مفید سقف. در این راهحل میتوان از نقالههای نواری، غلتکی (مسطح – شیبدار) استفاده کرد.
گذاشتوبرداشت بارهای واحد با وسایل جابهجایی بار (با یا بدون الزام رعایت زمان انقضا)
– سیستم انبارش پالت راک (عادی – راهرو باریک)
– سیستم انبارش پالت راک دو عمقی (برای بارهای بهنسبت یکسان)
– سیستم انبارش شاتل راک
– سیستم انبارش خودراهرو (برای بارهای بهنسبت یکسان)
– سیستم انبارش خودکار AS/RS
در این حالت نیز میتوان از نقالهها در نواحی ورودی و خروجی سیستم انبارش استفاده کرد. در سیلوها برای انتقال غلات میتوان از نقالههای نواری و سطلی استفاده کرد.
استانداردهای قفسهبندی انبار
به دستورالعملها و مشخصات تعیینشده برای طراحی، ساخت و نصب سیستمهای قفسهبندی در انبارها، استانداردهای قفسهبندی انبار میگویند. این استانداردها، کارایی ذخیرهسازی، ایمنی و دسترسی بهینه در محیط انبار را تضمین میکنند. درواقع، استانداردهای قفسهبندی انبار، معیارهای حداقلیاند که رعایت آنها برای حصول اطمینان از کارکرد درست سیستمهای انبارشِ مورد استفاده در صنایع مختلف، از جمله کشاورزی، ضروری است. در ادامه، استانداردهای سیستمهای انبارش قابل استفاده در صنعت کشاورزی آورده شده است:
- ۱۵۵۱۲ EN: سیستمهای انبارش ایستای فولادی، سیستم پالت راک قابل تنظیم- اصول طراحی سازهای
- ۱۵۶۳۵ EN : سیستمهای انبارش ایستای فولادی –کاربرد و نگهداری تجهیزات انبارش؛
- استاندارد ملی ایران، شماره 18840 ( ۱۵۶۲۰(EN : سیستمهای انبارش ایستای فولادی، سیستم پالت راک قابل تنظیم، رواداریها، تغییرشکلها و فضاهای خالی؛
- استاندارد ملی ایران، شماره 21207 ( ۱۵۶۲۹ (EN : سیستمهای انبارش ایستای فولادی،
مشخصات تجهیزات انبارش
- ۹.۸۳۱ FEM: اصول محاسبه رواداریها، تغییر شکلها و فضاهای خالی ماشینهای انبارش و بازیابی در انبار بلندمرتبه؛
- ۱۰.۲.۱۹ FEM : طراحی سيستم انبارش شاتل راک؛
- ۱۰.۲.۰۶ FEM: طراحی “سیستم انبارش سبک (Shelving) ایستای فولادی”، تصدیق از طریق روشهای تحليلی – آییننامه طراحی سیستم انبارش سبک؛
- ۱۰.۲.۰۷ :FEM در زمینه طراحی سیستم انبارش خودراهرو (درایوین) یکطرفه و دوطرفه.
افتخارات دژپاد در همکاری با صنعت کشاورزی
شایان ذکر است که دژپاد این افتخار را داشته است که در حوزهٔ این صنعت، با شرکتهایی چون كاله، تک ماكارون، پارس مينو، شهد ايران، نوش مازندران، خشكبار آذربايجان، دشت مرغاب(یک و یک)، بیژن، شکلات فرمند، لبنیات میهن، پگاه، رامک و شیرین عسل، همکاری کند.
شرکت دژپاد بهموجب توانمندیهای خود میتواند همکاری مفیدی در ارائهٔ راهحلهای تمامعیار با مشتریان محترم خود در حوزهٔ این صنعت داشته باشد؛ توانمندهایی چون:
-پشتوانهٔ قوی و قابل اتکاء علمی و تجربی؛
– تسلط بر دانش روز دنیا در لجستیک درونبنگاهی؛
– بهرهگیری از استانداردهای معتبر ملی و بینالمللی در طراحی، ساخت و اجرای سیستمهای انبارش؛
– کیفیت یکنواخت و درجه یک محصولات ) ۲۰۱۵: ۹۰۰۱ ( IS0 ؛
– طراحی و جانمایی سیستم انبارش براساس شرایط محیطی، نیازها و الزامات مصرفکننده؛
– دستیابی به راهحل بهینه؛
– ضمانت سیستم انبارش اجراشده توسط دژپاد؛
– خدمات پس از فروش گسترده و قابل اطمینان.
سخن پایانی
بهطور خلاصه، مدیریت صحیح موجودی، ردیابی اقلام، توان عملیاتی مناسب، کاهش هزینههای عملیاتی و استفاده بهینه از فضا، از چالشهای کلیدی در صنعت کشاورزی و صنعت غذایی مرتبط بهشمار میآیند. سیستمهای انبارش، نقش مهمی در دستیابی سازمانها به شاخصهای مذکور دارند و از طریق ایجاد امکان ذخیرهسازی، مدیریت و ردیابی محصولات، بهینهسازی لجستیک درونبنگاهی را فراهم میسازند.
بهطور کلی، چالشهای موجود در انبارهای مجهز به سیستم قفسهبندی در صنعت کشاورزی و صنعت غذایی مرتبط، پیرامون حفظ محیطی پاک و سامانیافته، اطمینان از تهویه هوا و دمای محیط، تطبیق اندازهها و وزنهای مختلف بارهای واحد، بهینهسازی بار واحد اقتصادی برای استفاده مفید از فضا و مدیریت موجودیها، در گردش است.